În curând mii de moldoveni vor afla că favoritul lor la alegrele de președinte a pierdut. Înainte de a ne reveni ca națiune, e important să ne revenim la nivel individual. Dar cum putem face față acestei situații? Articolul original îl puteți găsi aici. Iată câteva sugestii oferite de experți:
- Poți să strigi! Este de dorit să nu fie într-un loc public. Dacă ești foarte dezamăgit și vrei să strigi sau să plângi este foarte important să o faci, pentru că este o „vomă emoțională” care neapărat trebuie eliberată. Este asemeni unei indigestii, doar după ce toxinele sunt eliberate, te simți mai bine. Dacă nu obișnuiești să strigi se recomandă exerciții fizice, care ajută la diminuarea hormonilor stresului și eliberează hormonii care creează o stare de bine și minimalizează neliniștea.
- Practică acceptarea. Nu este neapărat să îți placă pentru a accepta realitatea. Poți să îți spui: „Nu îmi place situația, dar eu îmi voi continua calea”. Cu cât mai greu accepți, cu atât mai mult vei fi blocat în dezamăgire.
- Întreprinde acțiuni. Dezamăgirea ne poate motivă să luam măsuri într-o direcție pozitivă. Nu ești o victimă, concentrează-te asupra lucrurilor cărora deții control și treci la acțiuni.
- Creează un “exit plan”. Nu mă refer la opțiunea de a pleca peste hotare. Este bine să ai o strategie care te ajută să ieși din conversațiile provocatoare legate de politică, care creează multă tensiune. Scopul nu este să amplifici conflictul, dar pe cât este de posibil să devii neutru. Cădeți de acord că este absolut firesc să nu fiți de acord.
- Fii vigilent la senzațiile care au scop să te prevină. Atrage atenția la senzațiile corpului, ce gândești și ce simți. Dacă începi să observi că îți apar gânduri de genul: „Persoana acesta e proasta, nu pot să cred că spune așa lucruri”, discuția cel mai probabil va fi una neplăcută, iată de ce încearcă să o eviți. Simptomele care au un rol să te prevină sunt senzațiile gurii uscate, încordare în spate, durere în gât.
- Gestionează nivelul de expunere. Fiecare din noi cunoaște persoane care sunt dificile în interacțiune, poate să fie un coleg sau cineva cunoscut pe Facebook. Dacă anumite interacțiuni te fac să te simți mai deprimat, atunci evită-le sau limitează nivelul de expunere. Evită să interacționezi!
- Încearcă să gândești general. Dacă cineva susține candidatul oponent, nu înseamnă că este nebun sau o persoană rea. Chiar dacă este dificil, este posibil să fii empatic cu cineva care are opinii diferite de ale tale. Acest lucru poate fi învățat. Personale care fac studii în psihologie, învață acest lucru destul de repede. Fiecare are dreptul la opinie.
- Creează un sistem de suport. Este important să exteriorizezi emoțiile, fiecare din noi vrem să fim auziți, dar trebuie să ai grijă ca mediul în care o faci să fie unul care te susține și are o atitudine pozitivă față de tine.
- Încearcă să redobândești echilibrul. Cea mai bună soluție pentru acesta este să încerci să meditezi. Nu este așa de complicat cum pare, dar dacă crezi că este prea bizar, atunci poți să asculți muzică, să citești sau să faci ceva ce te ajută să te relaxezi.
- Fii recunoscător. Gândește-te la lucrurile mici pentru care resimți recunoștința: o zi însorită, prieteni fideli, atunci când oferi creierului informație pozitivă, începi să te simți mai bine.
- Gândește-te la perspective. Viața continuă, posibil va continua diferit, dar oricum va continua.
- Fii un model de urmat. Este o bună oportunitate de a arăta copiilor cum să faci față dezamăgirii. Putem să le arătăm cum să acceptăm înfrângerea cu demnitate.Modul cum noi ne comportam este cel mai bun exemplu pentru copii noștri.
Implementând aceste strategii ne va ajuta să devenim mai puternici și avem mai multă reziliență.