Adresarea la psiholog în cazul copiilor și adolescenților, în mare măsură, este decizia părinților. Pentru ca rezultatele să fie cele scontate, este foarte importantă implicarea părinților în procesul de consiliere, deoarece părinții reprezintă cea mai importantă resursă pentru copil.
Când copii au nevoie de consultația unui psiholog?
- Separarea/divorțul părinților.
- Deces în familie.
- Adaptarea la un nou mediu.
- Întâmpină dificultăți academice sau de relaționare cu ceilalți.
- Instabilitate emoțională, neîncredere, tristețe, iritabilitate, teamă.
- Adoptă comportamente de risc: minte, manifestă furie și agresivitate, consum de tutun/alcool/droguri.
În cadrul ședințelor, psihologul contribuie la îmbunătățirea stării de bine a copilului. După caz, intervine în schimbarea modului de relaționare la nivel de familie. Se pot realiza alternativ ședințe de consiliere individuală doar cu copilul, ședințe doar cu părinții sau ședințe cu părinții și copilul/întreaga familie. În acest proces părinții devin parteneri ai psihologului, cu scopul de a produce schimbările necesare prin modificarea felului de relaționare între membrii familiei.
În dependență de vârsta copilului, vă rog, să completați acest chestionar și să veniți la prima ședință cu chestionarul deja completat. De dorit să-l completeze ambii părinți. Dacă copilul are deja vârsta de 14 ani, este importat să-l completeze și el.
Chestionar pentru părinții ai căror copii au vârsta 18 luni – 6 ani – DESCARCĂ DE AICI!
Chestionar pentru părinții ai căror copii au vârsta 7 ani – 18 ani – DESCARCĂ DE AICI!
Chestionar pentru tineri cu vârsta 11-18 ani – DESCARCĂ DE AICI!