În general vârstnicii sunt rezilienți și e important să nu fie tratați ca fiind neputincioși și fragili, chiar dacă consecințele sunt mai mari asupra celor de după 65 de ani. De-a lungul vieții ei au dezvoltat strategii și abilități care pot să îi ajute să mențină starea de bine, în pofida bolilor cronice și tranzițiilor în diferite perioade ale vieții cum ar fi pensionarea.
Geropsihologia este o specialitate relativ nouă psihologiei și s-a dezvoltat pentru a satisface nevoile seniorilor care se confruntă cu procese firești ale vârstei cum ar fi bolile terminale, pierderile și izolarea.
Care este potențialul impact asupra sănătății mintale la vârstnici din cauza corona-virus-ului?
Sunt două aspecte: pe de o parte seniorii înțeleg că expunerea la o potențială infectare poate să îi afecteze mai mult decât pe cei tineri, iată de ce se manifestă un nivel mai înalt de anxietate, acompaniat de multă nesiguranță. Iar al doilea aspect face referire la conexiunea socială. Restricțiile privind păstrarea distanței fizice în interacțiunea cu cei dragi, poate avea consecințe asupra funcționarii sistemului imunitar, pentru că prin îmbrățișări se elimină oxitocina, responsabilă de starea noastră de bine.
Acum adulții sunt cei care au grijă de părinții lor pentru a îi proteja. Recomand să verificați cu părinții următoarele aspecte: În ce mod ți se potrivește să menținem legătura? Cât de des? La ce oră? În ce mod? Despre ce ți-ar place să discutăm? Despre ce preferi să nu discutăm? Prin simplu fapt că discutați aceste aspecte poate fi informativ și poate îmbunătăți relațiile dintre voi.
Conexiune audio sau video?
Acum tehnologiile ne oferă diferite opțiuni și cel mai eficient e când sunt folosite în combinație. Sunt momente în care este important să știi cum arată persoana și să verifici prin conexiune video cum se simte. Iar alteori poate fi suficient un apel audio scurt în care să întrebi: „Cum te simți? Ai nevoie de ceva?”
Sunt subiecte care ar trebui evitate? În ce mod putem să îi protejam?
Nu sunt anumite subiecte specifice care ar fi bine să fie evitate, doar gândiți-vă și cântăriți bine înainte de a discuta, indiferent de vârsta, care este mesajul și ce anume vrei să transmiți prin cuvintele spuse. Evitați să sunați și să discutați statisticile alarmante, acest lucru nu face decât să creeze tensiune psiho-emoțională adițională și prin aceasta să contribui la slăbirea sistemului imunitar.
Ceea ce am observat în perioada pandemiei e că adulții sunt cei care preiau rolul de protectori și este important să aveți o discuție în care să negociați cine ce face, pentru cine și de ce? Cu cât este mai explicit cu atât vă diminua potențiale dificultăți în comunicare și potențiale conflicte.
Atunci când oferim suport și servicii pentru cei dragi o facem cu scopul de a-i proteja, dar posibil pentru a diminua din propria neliniște și pentru a avea un sens prin a fi util. Nu este nimic rău în asta. Dar te încurajez să faci o pauză și să te întrebi: „Fac această pentru părinții mei, pentru mine, sau pentru ambii?”
Cum facem față incertitudinii?
Este important să ne focusăm pe lucrurile pe care le știm: virusul este destul de contagios. Majoritatea persoanelor care sunt infectați se însănătoșesc, dar sunt persoane care sunt într-un factor de risc mai ridicat pentru complicații. Există măsuri de protecție care le putem pune în aplicare. Și exisă și persoane care pot să fie alături pentru a oferi suport, în diferite situații. Familia, prietenii, medicii, asistenții sociali, psihologii și diferiți voluntari. În momentul în care concentrăm atenția asupra lucrurilor pe care le putem controla aceasta ajută la diminuarea neliniștii, pesimismului și neajutorării, care au la bază multe din simptomele sănătății mintale.
Acum pentru vârstnici este esențial să știe că nu sunt singuri și că pot conta pe alții în cazul în care vor avea nevoie. Unii vor să știe când se va sfârși această perioadă și înțeleg că multe lucruri vor fi diferite și alte elemente vor părea firești.
Sugestii pentru a face față crizei:
Mențineți o structură a zilei. Identificați o rutină cât mai apropiată de ceea ce obișnuiați să faceți. Evitați să stați toată ziua în pat. Ridicați-vă, faceți duș, stabiliți anumite activități pentru ziua respectivă și încercați să le îndepliniți. Este important să planificați și activități care vă plac și vă umplu de energie.
Mențineți legătura. Folosiți orice tip de modalitate care vi se potrivește, dacă nu credeți că sunteți în formă și nu doriți să vă vadă, puteți folosi conexiunea audio. Încercați să contactați personalele care știți că nu au familii. Dacă nu puteți să îi aplecați, scrieți-le un mesaj sau o scrisoare. Orice formă de comunicare este mai bună decât lipsa comunicării.
Încercați să mențineți o atitudine pozitivă. Exprimați recunoștința. Atrageți atenția la micile detalii care vă oferă plăcere. Creați diferite experiențe pozitive de-a lungul zilei. Lucrurile pe care le-ați păstrat pentru o ocazie specială puteți să le utilizați acum. Pentru că fiecare zi merită să fie savurată din plin!
Limitați expunerea la informație despre corona-virus. Alegeți câteva canale de informare pe care puteți să le verificați o dată, maxim de 2 ori pe zi. Evitați să fiți expus noutăților pe parcursul întregii zile.
Menține aspectele de bază: Suficient somn, alimentare echilibrată, activități fizice pe cât este posibil și meditații sau tehnici de relaxare.
Dacă simțiți că sunteți copleșit de emoții și acest lucru vă afectează activitatea zilnică, puteți să vă programați pentru o ședința de consiliere psihologică on-line.